ДИСЦИПЛІНИ ЗА ВИБОРОМ  

   

Життя факультету  

   

Наукове товариство студентів та аспірантів  

   

Служби університету  

   

0713 грудня українці святкують свято Андрія Первозванного. Воно вважається парубочим святом. Напередодні, себто 7 грудня, дівчата вже мали змогу визначати обрядодіями свою покровительку - Катерину. Свято Андрія є логічним продовженням молодіжних гулянь, де юнаки і дівчата шукали собі пару для майбутнього подружнього життя.
В Інституті історичної освіти це обрядове свято було організовано і проведено Студентською радою ІІО спільно з вокально-інструментальним ансамблем народної пісні «Золоте перевесло».

В нашому Інституті це стало уже доброю традицією. Все дійство відбувалось за старовинним звичаєм-дівчата збирались в хатині однієї з жінок в селі, де вони співали,ворожили,ліпили вареники ,хизувались своєю працею - показували, що нав’язали та навишивали за рік. Згодом прийшли хлопці,наспівуючи жартівливих пісень. Разом вони ворожили,співали,танцювали. Хлопці перевірили дівчат на кмітливість,загадуючи їм веселі загадки. Всі вечорниці супроводжувались веселими та ліричними піснями у виконанні «Золотого перевесла»
І нарешті ,найголовніше дійство цього вечора - кусання калити. Тут вже хлопці показували свою спритність. Кожен мав три спроби ,того,кому не вдавалось цього зробити дівчата мітили сажею. Крім учасників вечорниць, до кусання калити охоче долучились глядачі.
Загалом свято відбулось у досить дружній,сімейній обстановці. Глядачі сиділи за столиками і мали змогу не тільки покуштувати вареників ,а й безпосередньо прийняти участь в самих вечорницях,тобто,межі між сценою та глядацьким залом не було. Це і було пріоритетною метою організаторів цього свята-ще більше об`єднати всіх істфаківців,адже в цей нелегкий час це є дуже важливо та необхідно. Вечорниці були присвячені людям, які відстоюють нашу волю та незалежність.

01

02

03

04

05

06

07

08

09

010

011

013

014

015

016

017

018

019

020

021

022