Фото 217 жовтня 2013 р. відбулася екскурсія студентів та викладачів Інституту історичної освіти до музею-діорами Визволення Києва Лютіжський плацдарм який розташований в с. Петрівці. Ініціатором даного заходу виступила кафедра міжнародного туризму та гуманітарних дисциплін, а саме викладачі кафедри Литвин Ірина Валеріївна та Берендєєва Ольга Вікторівна. Мотивацією поїздки стало святкування 70-річного ювілею славетної перемоги битви на Дніпрі 1943 р.


Особливий інтерес у студентів викликала Діорама Форсування Дніпра, автором якої є художник Російської Федерації Дмитрієвський Віктор Костянтинович. В основу сюжету діорами покладено форсування річки Дніпро у вересні - жовтні 1943 року. У центрі мальовничого полотна - атака радянських бійців проти гітлерівців, що засіли в окопах. Один з бійців, піднявшись на весь зріст, веде товаришів в атаку. Їх залишилося зовсім небагато. Але і в німецький окоп летить граната. Ще мить - і окоп взято. Поруч, кілька правіше група бійців з расчехленним Червоним прапором. Бійці знають, що прапор - це символ військової честі, зберегти його необхідно, навіть ціною свого життя. У перших рядах атакуючих командир підрозділу. Атаку підтримує вогнем з кулемета « максим » припав до прицілу кулеметник. Лівіше смертельно поранений радянський воїн. Поруч з ним ведеться вогонь з автомата. На цьому місці щойно сталася смертельна сутичка з ворогами. Поруч ворожа польова гаубиця, вона більше не буде обстрілювати переправу. Під вогнем противника медична сестра надає допомогу пораненому бійцю. З повітря бойові дії піхоти підтримуються авіацією. Праворуч обороняються німецькі підрозділи, в клубах чорного диму підбитий німецький танк Т - 4. Перебуваючи поблизу цієї діорами відчуваєш причетним себе до даного дійства. Найбільше вражає звуковий супровід діорами.
Головною цікавинкою музейного комплексу є траншеї та бункера, які були відреставровані до дня визволення України. Студент та викладачі отримали багато вражень.

Фото 1

Біля входу до музею-діорами викладачі і студенти 11 мт та 27 імтс групи.

Фото 2

Біля діорами (діорама на задньому плані)

Фото 3

Символ миру

Фото 4

Траншеї, які були відреставровані до дня визволення.

Фото 5

Виставка військового одягу.